Geschiedenis Wereldwinkel Rhoon

Vanuit het huisadres van de familie Herwijnen ontstond eind jaren ’70 het eerste verkooppunt van Max Havelaar koffie en suiker uit de derde wereld. Al snel kwamen er meer verkooppunten bij vanuit een aantal Rhoonse huisgezinnen. Het assortiment werd uitgebreid met andere food-artikelen. Na enige jaren werd een marktkraam getimmerd en stond de Wereldwinkel Rhoon iedere maand op zaterdagmorgen op het Strawinskiplein.

Een vast onderdak in ‘Het Boerderijtje’

Pas in 2000 vond de Wereldwinkel een vast onderdak in ‘Het Boerderijtje’. De winkel was eerst alleen op zaterdagen geopend, maar snel ook op de vrijdagen. Het assortiment breidde uit met non-food artikelen zoals cadeauartikelen, speelgoed, kaarten en schrijfwaren.

Lid van Landelijke Vereniging

Vanaf 2002 werd de Wereldwinkel Rhoon lid van de Landelijke Vereniging Wereldwinkels. Dit lidmaatschap gaf de winkel de mogelijkheid om naast kleinschalige verkoop vanuit de winkel, ook grote bestellingen te leveren aan bedrijven en instellingen.

Sinds eind jaren '90 levert de  Wereldwinkel naast haar food en non-food producten ook kerstpakketten aan bedrijven en instellingen.

Met ingang van 1 januari 2018 heeft de Wereldwinkel Rhoon zijn lidmaatschap van de Landelijke Vereniging Wereldwinkels opgezegd.

Naar de Dorpsdijk

De Wereldwinkel had de ambitie om meerdere dagen per week geopend te zijn. Helaas bleek dit niet mogelijk te zijn in de huidige locatie. Daarom verhuisden de Wereldwinkel in 2010 naar de Dorpsdijk 149.

Wereldwinkel aan de Dorpsdijk6 Augustus 2010 was de eerste dag van de Wereldwinkel in het nieuwe pand aan de Dorpsdijk. De openingstijden werden vanaf september 2010 verruimd van 2 dagen naar 5 dagen per week. Op 25 september opende wethouder Maret Rombout op officiële wijze de winkel samen met de Tweedekanswinkel.

 

 

Vertrouwd adres voor eerlijke producten

Inmiddels is de Wereldwinkel een vertrouwd adres geworden voor de aankoop van maatschappelijk verantwoorde cadeau artikelen en food-producten uit de derde wereld. Ook de groep vrijwilligers waar de Wereldwinkel op draait is in de loop der jaren fors gegroeid tot zo'n 30 mensen.

Een nieuwe stek aan de Julianastraat

In 2017 kwamen er nieuwbouwplannen voor de plek van de panden aan de Dorpsdijk, waaronder onder andere Kranenburg en de Rabobank gevestigd waren. Voor de Wereldwinkel betekende dit een zoektocht naar een nieuwe locatie. Deze werd gevonden aan de Julianastraat. Samen met de Tweedekanswinkel verhuisde de Wereldwinkel in de zomer van 2017.

Half augustus 2017verhuisde de Wereldwinkel Rhoon samen met de Tweedekanswinkel naar haar nieuwe locatie. De winkel kreeg een lik verf en werd weer aantrekkelijk ingericht. De nieuwe locatie bevalt goed en de vrijwilligers hebben hun draai gevonden.